Заедно с изкуствата

За учениците и учителите в нашето училище се задава поредното приятно предизвикателство – новият проект с партньори от Полша, Португалия и Северна Македония, финансиран по програмата на ЕС Еразъм+. Проектът започва от месец октомври 2020 г.

„Заедно с изкуствата“.

Не мислите ли, че включването на ученици в изкуството в днешно време става все по-трудно? В ерата на дигиталния свят тийнейджърите и дори по-малките деца спират да развиват своята креативност, естествената склонност към откриване на красивия свят на въображението, ръчната работа, изкуствата и следователно техните ръчни умения намаляват с тревожна скорост. След проведени малки изследвания в нашите за нас е голямо предизвикателство да убедим нашите ученици, че изкуството може да повлияе на техния бъдещ избор и да развива в тях много полезни умения като креативност и въображение, подобрява паметта и концентрацията. Учениците имат склонност да не използват ръцете си, за да създадат произведение на изкуството или да пишат внимателно и красиво – вместо това предпочитат да купуват готови неща и текст или да използват клавиатурата на компютъра. На първо място бихме искали да напомним и преподаваме в нашите училища трудното изкуство на калиграфията и бродерията, изкуства, които започват да се забравят. Освен това всеки партньор ще допринесе с уникално произведение на изкуството, характерно за своя регион или държава. Искаме да събудим в нашите ученици духа на творчество и готовност за създаване на собствени шедьоври. Бихме искали да развием техните познания за историята на изкуството от средните векове до съвременността. Нашият проект е уникален и иновативен – учениците и учителите ще имат шанс да си сътрудничат в международни екипи, за да научат трудните изкуства калиграфия и бродерия, да споделят своя опит, да се научат да създават красиви предмети с ръцете си. Нашата амбиция е да подготвим изложби с всички произведения на изкуството, изготвени от самите наши ученици по време на работилниците. Искаме да произведем много полезни материали, които могат да бъдат разпространявани и да се използват от учители, ученици и хора, интересуващи се от изкуство:

  • удобна брошура с техниката „Направи си сам“;
  • планове на уроци и
  • брошури с общи и специфични изкуства.

В проекта ще участват пряко 120 ученици на възраст 11-14 г. и 60 учители, косвено – над 1000 ученици и 100 учители от цялото партньорство.

В  нашия проект ще участват и ученици с по-малки възможности (100) и ние ще се опитаме да помогнем на тези ученици в неравностойно положение да развиват както своите основни, напречни, така и ръчни умения. Необходимият профил на нашия участник е: добър опит в
ИКТ, основни познания по английски език, желание за участие в проекта и готовност да развива уменията за работа с ръце.
Този проект има за цел да изгради  взаимоотношения и толерантност между нациите и междукултурна интеграция. Освен това учи, че е важно да се обърнем към забравените занаяти, които са станали част от европейското изкуство на Средновековието от 5 до 15 век през Ренесанса до 18 век. Средновековното изкуство е богатство от архитектура, скулптура и живопис, както и художествено майсторство. 
и са създадени тъкане на гоблени. Опознаването на изкуството, свързано с популяризирането и разбирането на важността на изкуството и майсторството в човешкия живот, както и фактът на интеграция на всички нации, означава, че децата и младите хора могат да се грижат за културното наследство на общата ни Европа.
Тези цели ще бъдат постигнати чрез:
– съвместна работа по eTwinning
– посещение на професионални работилници за изкуство, занаяти, фолклор, музика, танци по време на ученическите обмени
– създаване на PPT презентации за изкуството и фолклорното облекло
– организиране на Дни на отворените врати на Еразъм + и дейности за разпространение
– организиране на художествени изложби в училищата
– изготвяне на планове на уроци
– екологично съзнание
– получаване на знания за историята на изкуството, средновековните времена, общите и уникални изкуства на партньорството
– комуникационни дейности
– развиване на ръчни умения за създаване на неща и красиво писане
– културни пътувания и срещи с художници
– оценка на проекта.
Конкретни резултати:
-TwinSpace на платформата eTwinnning
– Еразъм+ кътове в училищата
-12 учебни плана за европейско изкуство в удобна брошура
– 1 обща инструкция с всички техники „Направи си сам“
– 6 брошури с общи и уникални изкуства
– училищна изложба.

Информационни бюлетини за дейности по проекта (брошури):

През учебната 2021/2022 година дейностите по проекта продължиха онлайн. Проведохме чат сесия с участието на ученици от четирите държави. Редовно провеждаме и срещи на учителите, работещи по проекта. 

На чат срещата се взе решение учениците да си разменят коледни подаръци, които да включват и новогодишен и арт сувенир от страната им. Нашите деца изпратиха своите подаръци в Португалия, а на 8 декември получиха и своите пакети от португалските деца. Някои от учениците, които учат в ОРЕС, получиха пакетите с подаръците си по-късно.

Краткосрочен обмен на групи ученици в училището в Познан, Полша, 28 март – 1 април 2022 г

След рестрикциите, свързани с опасността от заразяване с Ковид и удължаването на проекта до 2023 година, настъпи дългоочаквана промяна. Ученици и учители от България, Португалия, Северна Македония и Полша се събраха в Познан като част от проекта на Еразъм+ „Заедно с изкуствата“, насочен към бродерия, калиграфия, средновековна история на изкуството и приложни изкуства.

От нашето училище участваха Галина Нетова – координатор за „Еразъм+“, Наталия Тодорова – учител и активен участник в проектните дейности, и Андреа, Елена, Константин и Михаил – ученици от VI и VII клас.

Срещата бе открита с официално посрещане от директора Агата Ратайчак, след което имахме възможност да се насладим на актьорските, танцови и вокални таланти на ученици и преподаватели. 

Гостуващите ученици участваха в различни дейности и работилници, свързани с идеята на нашия артистичен проект, вкл. модерни танци и вокал, плетене на макраме и традиционни народни танци. 

Единият от дните бе Мултикултурен ден. Ученици и техни родители, които са живели известно време в чужбина, бяха подготвили богато украсени щандове с вкусни ястия, сувенири и костюми, характерни за тяхната страна. Много търсени бяха украински, грузински, виетнамски, български и македонски деликатеси. 

Бяха организирани участия в работилници в Музея на кроасаните. Учениците имаха възможност да прекарат в полски семейства две вечери, където заедно участваха в боулинг, опитаха пица и други деликатеси, разгледаха забележителности в Познан.

Акцент на програмата беше и пътуване до Торун, където ученици и преподаватели, имаха възможността да участват в прожекцията „Макрокосмос“ в Планетариума, да опитат да приготвят декоративни меденки в Музея на меденките, да посетят родната къща на Николай Коперник и да се разходят из Стария град.  

Последният ден посетихме галерия TAK-SNT в Познан, където имахме възможност да се насладим на изкуството на хора с интелектуални затруднения и да се срещнем с автори на изложените творби. Обобщението на дейностите по проекта беше посещение в безбройните ателиета на Университета по изкуствата „Магдалена Абаканович“.

Беше незабравимо събитие!

Краткосрочен обмен на групи ученици в нашето училище, 30 май – 3 юни 2022 г.

30 май. Посрещане с хляб и мед според българската традиция, концерт, разглеждане на новия STEM център и работно ателие за изработване на българска роза – така започна работната среща по проекта „Заедно с изкуствата“. Наши гости тази седмица са 10 учители и 29 ученици от Полша, Португалия и Северна Македония. Гостите бяха посрещнати с постери, с които бяха поздравени с „Добре дошли“ на родните си езици. В актовата зала с приветствие към тях се обърна директорът на училището госпожа Найденова, както и координаторът на проекта госпожа Нетова. В концерта взеха участие ученици, които представиха български народни песни и танци, песни и пиеса на английски език, модерни танци. Гостуваха ни и състав за суинг танци и Фолклорна студия „Северняци“, в които има и участници от училището. Две пана – българска бродерия от капачки, изработени с любов и желание от българските деца и учители вече красят нашето училище и направиха голяма впечатление на гостите.След концерта учителите се срещнаха с част от учениците в училището. Получиха от тях много подаръци, част от които изработени и с участието на родителите, за което им благодарим!Учениците изработиха българска роза, която ще занесат в родните си места като спомен за България.След обяд работата продължи със съвместна инициатива с Регионална библиотека – Видин. Край Библиопощата представители на библиотеката запознаха учениците с традициите на българската шевица. Под ръководството на госпожа Наталия Тодорова и със съдействието за превод на английски език от Госпожа Лора Любенова учениците направиха своите първи стъпки в бродерията. В четвъртък те ще завършат бродерията, ще я монтират в заготовка и ще завършат своя магнит с българска шевица.

31 май. В училище организирахме Отворен ден на Програмата „Еразъм+“. Всеки екип участваше със собствен щанд, където изложи експонати от културата и кухнята на своята страна. Нашето училище се подготви с небивал ентусиазъм. Организиран бе цял малък етнографски музей, където гостите се запознаха с народни носии и предмети от бита на старите българи. Ученици, учители и родители от цялото училище се срещнаха отблизо с гостуващите ни приятели, опитаха от тяхната кухня, запознаха се с тяхната култура.

Следобяд организирахме работно ателие за български народни танци под ръководството на професионални танцьори и треньори от Народно читалище „Светлина“. По време на типичните български хора участниците в проекта имаха възможност да задълбочат приятелството помежду си. Сплотяващо значение имаха и ателието по йога, както и волейболниат мач, в които участваха учениците, докато учителите имаха среща, на която се разискваха важни въпроси за развитието на проекта.

1 юни. Деня на детето бе посветен на културна програма в Белоградчик и пещера Венеца. Вълнуващо бе посещението и и зкачването до най-високите части на природния феномен Белоградчишки скали. Интерес предизвикаха прекрасните творби в Галерията за наивистично изкуство, както и образците на улично изкуство. Омайваща беше и красотата на пещерата Венеца. На излизане от пещерата любезните ѝ служители подариха на всяко дете балон по случай празника.

2 юни бе посветен на изкуството на българската бродерия. Под вещото ръководство на нашите учители гости и домакини избродираха магнит, вграден в рамка с контура на България, който остана подарък и спомен от България.

3 юни . Една от последните дейности по проекта „Заедно с изкуствата“. Ученици и учители рисуваха графики на средновековната крепост „Баба Вида“. Рамо до рамо децата от четирите страни нарисуваха прекрасни изображения на крепостта.

След тази дейност последва разходка в зеления крайдунавски парк на Видин. Посетена бе и Художествената галерия, където участниците в срещата получиха своите сертификати и малки сувенири за спомен от Видин.

Краткосрочен обмен на групи ученици в училището в Скопие, Северна Македония, 17 – 21 октомври 2022 г.

След домакинството на втората среща, третата среща с нашите партньори се проведе в Скопие. В нея взеха участие 12 ученици от 5, 6 и 7 клас, както и директорът на училището Любка Найденова, координаторът на проекта Галина Нетова, учителите по изкуства Наталия Тодорова и Андрей Трифонов.
Първия ден всички проектни екипи бяха посрещнати в училището с приветствие от директора Бистрица Станковска и координатора на проекта Мария Андонова, както и с музикални и драматични представления, организирани от другите учители.
Бяха посетени класовете, където гостите получиха символични подаръци с традиционни символи, подготвени от родителите на учениците. Проведена бе и работилница „Бродиране на македонски мотиви“, в която участваха както учители, така и ученици.

Различни дейности по проекта бяха изпълнени и през втория ден.
Традиционно се проведе Отворен ден на „Еразъм+“, който започна с представяне от всяка страна – участничка в проекта на изложба, подредена на щандове с рекламни материали, музика, храна и символи, характерни за страната. Събитието се проведе във физкултурния салон на училището при ентусиазирано участие на ученици и учители.
Учениците имаха възможността да опитат традиционни храни, да обменят сувенири, да слушат традиционни песни и да общуват.
Проведена бе и работилница „Разучаване на македонски народни танци“. Особен интерес предизвика гайдата и другите традиционни музикални инструменти, които осигуряваха жив музикален съпровод.
В следобедните часове учениците бяха приети от македонските ученици и придружени от родителите за тричасова разходка и вечеря. В това време всички учители – гости и домакини, участваха в среща и споделяне на впечатленията, а като финална част беше присъствието на изпълнение на вечерен църковен хор, дирижиран от Мария Андонова, в храм „Св. Илия“.
Изкуството е заложено в живота и традициите, но и в природните красоти. На 19.10.2022г. – трети ден от обмена, бяха посетени Охрид и красивото Охридско езеро.
Това прекрасно пътуване и общуване беше обогатено и с посещение на работилница за изработка на филигран, презентация за изработване на охридска перла, разходка с лодка из езерото, в което бяха наблюдавани изворите на р. Черна Дрина.
На четвъртия ден от посещението, 20 октомври 2022 г., дейностите се проведоха в каньона Матка Матка и старата чаршия в Скопие. В Матка беше посетен манастирът от 14 век „Успение на Пресвета Богородица“, където пред присъстващите беше изнесена презентация за изработката от сестрите в манастира на характерни предмети със значима символика чрез бродиране и шиене.
Последните дейности от обмена на 21.10.2022 г. се проведоха в Музея на Македония, крепостта Кале, църквата „Св. Спас“ – Кале, Археологически музей на Македония и Мемориален дом на Майка Тереза.

За пореден път участниците в срещата се убедиха, че изкуството ни въздейства, събира и обединява.

Дейности за учене и преподаване в Порто, 24 – 28.04.2023 г. 

Последната среща по проекта „Заедно с изкуствата“ се проведе в град Порто-Португалия. В нея взеха участие 6 ученици от 5, 6 и 7 клас, както и директорът на училището Любка Найденова, координаторът на проекта Галина Нетова, учителите по изкуства Наталия Тодорова, Андрей Трифонов и Илияна Десева. 

Първия ден всички проектни екипи бяха посрещнати в училището с празничен концерт – традиционни танци, изпълнени от ученици 5-8 клас. Бяха посетени класни стаи от 1-4 клас, където на гостите бяха поднесени символични подаръци с традиционни символи, подготвени от учениците.

На участниците бе представено логото, част от което – тази с бълграската роза, бе ушита от екипа на нашето училище.

Следобед учениците участваха в ателие за рисуване на традиционни португалски плочки. След направена демонстрация на технологията на изработване, всеки ученик имаше възможността да избере и направи свой модел. 

Вторият ден бе посветен на културни дейности заедно със семействата, в които пребиваваха учениците. 

Различни дейности по проекта бяха изпълнени и през третия ден. 

Учениците имаха възможността да се запознаят с историята и културата на град Авейро. Посещение на солници, където учениците разбраха как се произвежда солта по традиционен начин. Впоследствие учениците участваха в работилница за приготвяне на традиционни сладки – „меки яйца“, които приготвиха и опитаха всички. Следобед беше посетена фабрика за производство на порцелан, където учениците проследиха технологията и начина за изработване на керамични предмети, съдове и животни. Към края на този емоционален и ползотворен ден всички гости имаха възможността да разгледат крайбрежието на Атлантическия океан и сгради с местен архитектурен стил. 

На 27.04.2023 г., четвъртия ден от срещата, дейностите започнаха с посещение на парк „Cristal palace” в Порто, където всички наблюдаваха и изследваха изкуството на природата – великолепната фауна и флора. Следващата дейност се осъществи в град Vila do Conde, където беше посетен музей и училище за плетене на дантели и обогати знанията ни за културата на това древно изкуство на приятелска Португалия. 

В последния ден традиционно се проведе Отворен ден на Програма “Еразъм +“, който започна с представяне от всяка страна – участничка в проекта на изложба, подредба на щандове с рекламни материали, храна и символи, характерни за страната. С пищност, цветност и много пъстрота беше представен българският щанд, който показа българската култура и изкуство, за което благодарим на родители, колеги и ученици. Българско хоро, което обедини участници от четирите страни, се изви в двора на училището.