Да бъдем в тон с Европа

EU flag-Erasmus+_vect_POS

Новият ни проект по програмата „Еразъм+“

 

Сайт на проекта

През ноември 2016 г. екип от 5 учители участва в първата проектна среща в в Кастелфидардо, Италия. 

Срещата имаше организационен характер. По време на работни ателиета от международния екип от учители бе композирана Medley – проектна мелодия, съставена от части от популярни песни на 6-те страни, която да бъде разучена и представена от децата по време на последната проектна среща на финалния проектен концерт.

През декември – януари учениците ни работиха по създаването на предложение за лого на проекта. 5-членна комисия избра най-добрите 3 от постъпилите 51 предложения. Българското предложение за лого на проекта ще бъде Предложение №1 – рисунката на Цветан Цветанов от IVг клас.

Авторът й ще получи и награда.

1-BG

Награди ще получат и авторите на предложение №2 – Ралица Ромелова от IVг клас

2-BG

 

и на предложение №3 – Цветомир Видков от IVб клас.

3-BG

Награда за оригинална идея се присъжда на Антониа Каменова  от VIг клас.

Комисията присъди и две поощрителни награди:

Евелина Иванова – IVв клас

Симона Росенова – IVа клас


Добра новина:

Рисунката на Цветан бе избрана за лого на проекта от жури от 35 учители от 7 европейски училища. Ето го и проектното лого:

Награждаване на победителите – щракнете върху снимката, за да видите следващата:


В началото на април 2017 три четвъртокласнички и 2 учители участваха в дейности за учене и преподаване в Заламеа де ла Серена в Испания. Там заедно със своите съученици от Италия, Испания, Естония, Литва, Полша учениците участваха в разучаването и изпълнението на мелодията на проекта и в международен концерт, на който представиха българската национална носия и народни песни.

Впечатления на Елеонора Цветкова – учител, участвал в дейностите  в Испания.

А ето го нашия победител, облечен в тениската на проекта с логото, изработено от него, подарена от партньорите ни от Заламеа де ла Серена, Испания:

През месеците май и юни учители и ученици работиха върху изучаването, събирането на материали и създаването на презентации за:

  • исторически и географски факти за нашата страна;
  • музикални жанрове,
  • традиционни инструменти,
  • композитори на България.
    В часовете по английски език учениците от седми клас преведоха презентациите на английски език, след което ги публикувахме на сайта.
  • Презентациите могат да бъдат видяни на сайта на проекта.

През лятото на 2017 г. работата продължи с композиране на мелодия на проектния химн.
През септември направихме запис на нашето предложение за химн. Направихме и по 1 CD за всеки партньор с видеа, ноти, транслитерация и превод на английски на 2 български народни песни. На дисковете записахме и химна на проекта.

 

През октомври 2017 г. 5 учители участваха във втората транснационална проектна среща, проведена в Руйена, Латвия. Там всички предложения за химн бяха прегледани и за химн на проекта бе избран химнът, предложен от Латвия. Разменихме си дисковете с песни, които ще разучаваме в училищата. По решение на всички партньори и след консултация с Националните агенции бе посетено и училището на партньорите ни от съседна Естония. Концерт, изпълнение на предложението на Естония за проектен химн, посещение на мястото за концерти край Талин бяха част от програмата на проектната среща в Естония.

Една от най-приятните изненади от латвийските ни приятели бе тортата с логото на проекта, направена от родител на участник в проекта. Освен че беше много красива, тортата се оказа и вкусна, приготвена изцяло с домашни продукти:

БРОШУРА за работата ни през първата година на проекта:

LTE-brosure

 

От 20 до 26 май  2018 наша група, включваща двама учители и три ученички участва в дейности за учене и преподаване в училището на нашите партньори от Кошечин, Полша. 

Eто какви са впечатленията на Теменужка Паунова – старши учител по английски език:

„Бяхме тържествено посрещнати в училището, където се срещнахме със всички партньори по проекта, непосредствено след което бяхме запознати с полската образователна система. Имахме възможност да разгледаме сградата на училището, както и да посетим някои учебни часове. Нашата българска група присъства в час по човекът и обществото в начален етап където учениците изучавахе елементи от герба на тяхната област. Нашите ученици имаха възможност да изрязват, оцветяват и работят заедно с останалите деца. Учениците, пътуващи с нас по проекта, обогатиха знанията си по английски език и се запознаха с полската култура и начин на живот.Те се разбираха отлично със своите връстници от други държави, общуваха, играеха и пееха заедно.

Като цяло срещата беше изключително ползотворна с много и разнообразни дейности всеки ден. Имахме възможност да се докоснем до  културата на тази страна, да се запознаем с тяхната история и да посетим забележителности.

Концертът, заложен по програмата на проекта, включваше по две  изпълнения от всяка страна и бе едно грандиозно представление.

Бяха дискутирани бъдещите за изпълнение дейности по проекта, бе направена равносметка на изпълнените до тук както и бе осъществена обмяна на опит между колегите партньори от различни държави и училища.

По време на пребиваването в Полша видяхме някои много интересни практики. Особено хубаво впечатление направи изпълнение на прозведение в ритмичен съпровод. Много точно бяха изпълнени както акомпанимент, така и ритмичен съпровод на мелодията. Децата показаха прекрасно метроритмично чувство. В детската градина, която посетихме, видяхме с колко внимание и усърдие работят децата по музика. Работи се както групово, така и със солисти. Много точна интонация за възрастта. Взаимствахме много идеи от тези изпълнения.

Изпълненията на учениците от различните държави показаха големия интерес към  музиката в училищата.Чухме и много инструментални произведения на флейта, китара, пиано“.

 

Последната работна среща по проекта се проведе в Л’Акуила, Италия.

За нея споделя Колетка Павлова – старши учител в начален етап:

„От 22 до 28 септември група от двама преподаватели – зам. директор Галина Нетова и   Колетка Павлова – старши начален учител, заедно с  трима ученици от 5 в клас на ОУ „Любен Каравелов“, посетиха Италия за заключителна работна среща по проект „Да бъдем в тон с Европа“. Всички участници се събраха на площад „Венеция“ в Рим, след което разгледаха заедно културноисторическите забележителности на древния град. Вечерта отпътуваха за Л’Акуила – столица на регион Абруцо.

На 23 септември на тържество с кратък концерт на открито и изпъления на деца от училището-домакин, бяха посрещнати на емблематично място за града –  „99 извора“, където зам. кметът на града и директорът на училището поднесоха своите приветствия. 

Участниците имаха възможност да разгледат Л’Акуила, да се запознаят с неговата история, да видят мащабното строителство след опустушителното заметресение от 2009 година, както и да присъстват на среща с кмета на града.

Вечерта на 23 септември домакините предствавиха впечатляващо шоу със знамена и концерт  на детския хор към училището в новопостроената с дарения концертна зала на мястото на разрушената от земетресението през 2009 година в парка на града.

По време на работни ателиета в училището през дните на престоя, учениците и ние, преподавателите, подготвихме химна на проекта за съвместно изпълнение, както и децата отрепетираха химна на Европа „Ода на радостта“ за тържествения финален галаконцерт. Работихме и се забавлявахме в три студия заедно с италианските ученици; посетихме и детската градина към училището.

В следващите дни домакините ни показаха забележителностите на града, както и на област Абруцо чрез екскурзии в планински села далече и нависоко в планината. Там опитахме вкусни традиционни ястия от италианската кухня; научихме за био животновъдството в планината и месните и млечни био продукти, създавани в суровите високопланински  условия на живот.

На 26 септември с интерес разгледахме красивата новопостроена временна сграда на музикалната академия в града. С топло посрещане нейният директор ни разведе из залите на студентите, слушахме изпълнение на ударни инструменти, а директорът изпълни на орган от  И.С. Бах – „Токката и фуга ре минор“.

На 27 септември  се състоя заключителният галаконцерт в сградата на театъра в Л’Акуила, на който всяка група представи 10 минутни изпълнения. Така децата от седемте училища партньори показаха големия интерес към  музиката и доказаха, че нейният език е универсален и може да обединява. Българската група се представи с народната песен „Чие е това момиче“, песента „Да протегнем ръка“,  народен танц „Ръченица“ и  песента, с която България се класира втора на детската Евровизия  2014 – „Детска планета“ в изпълнение на десетгодишната Естел Трифонова. Нашите изпълнения и красивата национална носия впечатлиха всички и събраха аплодисминетите на публиката в препълнената зала. На галаспектакъла присъства кметът на града, представители на инспектората по образование, директорът на музикалната академия в града, директори на училища, много родители. В последната част заедно със симфоничния детски оркестър на училището бяха изпълнени химнът на проекта и химнът на Европа „Ода на радостта“.

Всички бяхме удовлетворени от срещата, от грандиозния галаконцерт, събрал на сцената на театъра толкова много талантливи деца от различни краища на обединена Европа. 

В Л’Акуила, Италия  се запознахме и научихме за историята и културните забележителности на Италия; въодушевихме се от градивния дух на града, пострадал жестоко от разрушителното земетресение през 2009 година и от грандиозните мащаби на възстановителните работи; завързахме  нови приятелства между деца и преподаватели от Италия, Испания, Естония, Латвия, Полша и Видин, България.

С тъга приключихме този успешен международен проект, убедени, че приятелствата и общите резултати, постигнати заедно, остават“.

Снимки – в галерията.

Изпълнение на Medley – проектна мелодия, съставена от части от популярни песни на 6-те страни, композирана от международния екип от учители по време на първата проектна среща в Кастелфидардо. Акомпанимент – Елене от Естония, дирижира Гвидо от Латвия, изпълняват деца от всички проектни тимове:

Успяхме да запишем още моменти от незабравимия интернационален концерт, които обединихме в следното видео:

Ето и разпространената брошура, описваща дейностите ни по време на проекта:

LTE-brosure1

След края на проекта с цел популяризиране на резултатите от него в актовата зала най-малките участници в проекта от „малката“ вокална група пяха „Посадила баба“ пред препълнената зала, като ползваха и музикални инструменти:

Техните по-големи приятели също се включиха: