НАЦИОНАЛНИТЕ ИГРИ И СПОРТОВЕ НИ ОБЕДИНЯВАТ

Проект № 2017-1-PL01-KA219-038601_3, стратегическо партньорство между училища, финансиран по програмата „ЕРАЗЪМ+“ на ЕК.  Освен нашето училище, участват и училища от Полша (координатор), Португалия, Румъния, Словения и Турция. Проектът ще се изпълнява от 01.09.2017 г.  до 31.08.2019 г.

Размер на финансирането: 20730 евро.

Уеб сайт на проекта за повече информация

КАЛЕНДАР НА ДЕЙНОСТИТЕ

The CALENDAR: National Games  and Sports  Bring us Together- 2017-2019 

 

Дата/период Дейности Участват
1  септ 2017 Избор на ученици, в зависимост от тяхното CV и проведен въпросник

 

директор, координатор, учители, родители, ученици
2 окт 2017 Представяне на всеки участник ученик.

Конкурс за лого в TwinSpace

Създаване на уеб сайт на проекта

учители, ученици
3 края на окт 2017

 

Транснационална проектна среща в България – планиране и организация на проекта учители
4 дек  2017 – яну 2018 Събиране на информация за спорта и здравето, въпросник за опита на участниците по проблема.

Създаване на постери и колажи за националните спортове в миналото и днес

учители, ученици
5 яну 2018 Видеоконференция чрез eTwinning Live и/или Skype учители, ученици
6 март 2018 Смесена мобилност в Словения– работни ателиета, спортни състезания по волейбол, презентация на постерите и колажите учители, ученици
7 април 2018 Отворен ден на проекта и програмата Erasmus + във всяко училище директор, учители, родители, ученици, местни власти, журналисти
8 юни  2018 Среща на учители – Staff training meeting for teachers –  в  Полша– работа върху общата книга, работно ателие за учителите, свързано с работата в eTwinning platform;

Презентиране и оценка на работата през първата година.

Презентация на работния план за втората година

учители
9 юли – август 2018 Подготовка и публикуване на първата брошура, описваща дейностите през първата година учители, ученици
10 август – септ 2018 Подготовка на материали за общата книга

Състезание за изготвяне и избор на корица на книгата (eTwinning platform)

учители, ученици
11 окт 2018 Ученически обмен в Румъния – работни ателиета за здравословни диети, състезания по плуване учители, ученици
12 ноем 2018 Видеоконференция – обсъждане на книгата учители, ученици
13 дек 2018 Изготвяне на календар

Изготвяне на DVD с дейности/спортове /храна, свързани с местни или национални събития

Учители, ученици
14 март 2019 Публикуване на книгата на английски и на родните езици учители, ученици
15 март 2019 Отворен ден на проекта и програмата Erasmus + във всяко училище

 

директор, учители, родители, ученици, местна власт, журналисти
16 март 2019 Транснационална проектна среща в Турция– подготовка на ученическия лагер и семинар за разпространение на резултатите учители
18 юни 2019 Оценка на проекта (online) учители. ученици
19 юли 2019 1-седмичен ученически лагер:  ученически обмен в Португалия

Резюме на проекта, начини за осигуряване на устойчивостта на проекта

ученици, учители
20 юли 2019 Подготовка и публикуване на втората брошура, описваща дейностите ученици, учители
21 юли – авг  2019 Семинар за разпространение ученици, учители, родители, власти, преса

ДЕЙНОСТИ

Първата среща по проекта се проведе във Видин от 19 до 23 ноември 2017 година, когато училището ни бе домакин на транснационалната среща.

През първи ден от срещата гостите се запознаха с лекция на тема „Как влияе на детското здраве изчезването на  традиционните за българската национална идентичност детски игри?“, представена от гл. ас. Красимира Костадинова, дм от Отдел „Детско и младежко здраве“ при Национален център по обществено здраве и анализи – София.

След обяд се запознаха с основните забележителности на София, след което отпътуваха за Видин.

На 21.11 сутринта те бяха сърдечно посрещнати в училище. Ученици от IV г клас представиха България, Видин и училището в училищния музей. Последва разходка из класните стаи и работна среща на екипа.

На следващия ден старши учители по физкултура Пламен Панов и Павлина Маркова показаха демонстрационни уроци по традиционни спортни игри за деца и разучаване на български народни хора. В дните на визитата гостите разгледаха историческите забележителности на нашия град и уникалната красота на Белоградчишките скали и  пещерата Магура.

Снимки от срещата

Група ученици и учители от ОУ „Любен Каравелов“ – Видин посети Словения и квалификациите за Световното първенство в рамките на смесена мобилност по проекта

От 19 до 23 март двама учители и 4 ученици участваха в смесена мобилност в град Кран, Словения.

Първия ден – 19 март, бяхме посрещнати от директора и колектива на Гимназията в Кран. Прекрасен бе концертът на хора на гимназията. Ето „Одата на радостта“, изпълнена от хора, която изправи на крака участниците в срещата:

След това всеки проектен екип от шестте страни, участващи в проекта, представи накратко своята страна и училище. След представянето на училището беше време да представим всеки ученик и учител в няколко изречения. Последва участие в интегриращи игри, чрез които „разтопихме леда“ между ученици и учители.

След обяда домакините ни показаха тунели, прокопани през Втората световна война за защита на населението. Интересна бе 4D симулацията на нападение със самолети и експлозия на бомби. Един от словенските ученици влезе в ролята на екскурзовод и ни показа най-важните сгради в центъра на града.

Във вторник бяха реализирани много важни за проекта дейности. С електронно гласуване избрахме логото на нашия проект – спечели логото на партньорите от Турция. След това Лана – ученичка от Словения – ни представи приложения, които отчитат калориите и са много полезни за воденето на здравословен начин на живот. Последва представяне на постери и колажи за националните спортове и игри. Бяхме посрещнати от представител на община Кран, който ни разказа интересни неща за миналото и настоящето на града и се информира и за нашите родни места и популярните спортове в страните ни.

Срядата започна със спортни дейности: изпълнявахме подвижни игри под ръководството на учителя по физическо възпитание Янез. След това всяка страна представи дизайна на създадения талисман. Тук  победител стана талисманът на румънския отбор, наречен „Спортист“. Друго предизвикателство беше изкачването на хълма Šmarjetna gora (около 700 метра над морското равнище), разположен близо до Гимназия Кран, което ни позволи да се възхищаваме на панорамата на града, през който текат и образуват прекрасни каньони две реки – Сава и Кокра.

Четвъртък, 22 март, бе посветен на най-известния и обичан спорт в Словения – ски-скоковете. Запознахме се с него на живо, посещавайки Планица, където се намира втората по големина ски шанца в света. Там бяхме част от 13200 зрители на квалификациите за Световното първенство, което щеше да се проведе на следващия ден. Изненадващо за нас сред гората от национални флагове видяхме и два български. Присъединихме се към агитката на нашия състезател Владимир Зографски, който, за жалост, не успя да премине квалификациите.

Освен 10-градусовия студ, съчетан с горещите емоции от оспорваното състезание, ще запомним и суровата красота на планината на метри от Италия и Австрия.

На връщане посетихме и известния със своето спа, сладкиши и едноименното езеро град Блед.

В петък ни очакваше столицата Любляна. Там първо посетихме Европейската къща. Представена ни бе презентация за принципите на Европейския съюз. В интерактивната част на къщата всеки имаше възможност да разучи институциите на ЕС, както и да се снима на фон по избор.

Домакините ни показаха основните забележителности в центъра на града. След обяда прекарахме забавни минути в Музея на илюзиите.

Вечерта в училището се организира сбогуване с парти. Всяка страна научи другите на свои танци – стари и съвременни, след това получихме сертификати. За съжаление, дойде времето, когато трябваше да кажем довиждане на нашите нови приятели. Надяваме се отново да ги срещнем.

ОТВОРЕН ДЕН НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗЪМ+ И НА ПРОЕКТА – 27 април 2018 г.

С участието на ученици от проектната група бяха създадени постери, представящи работата по проекта до момента. Те бяха изложени до главния вход на училището. Проектът бе представен от координатора Галина Нетова пред събралите се ученици, учители и родители.
Четирите ученици, които участваха в мобилност да Словения, споделиха пред всички своите впечатления, разказаха за Словения, Кран, обстановката в училището, проектните дейности и новите си приятелства.
Възползвахме се от възможността и наградихме авторите на трите най-добри лога от училищния конкурс за лого на проекта.
Откритият ден се превърна в истински празник на игрите и спорта. В училищния двор паралелките от начален етап играха популярни български детски игри – дама, гърненца, бели пеперудки, народна топка. След това се извиха традиционни български танци – хора. Така децата показаха една истинска и приятна алтернатива на компютърните игри и показаха, че могат да водят здравословен начин на живот.

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ

Дейности за учене и преподаване в Познан, Полша – 3 – 9 юни 2018

Преди срещата през май-юни 2018 г. изработихме своята част от книгата, посветена на националните игри. Заснехме снимки и клипове за издаването на DVD. Бе изготвен и предоставен на координатора от Полша доклад, обобщаващ първата година на проекта в училището ни.

В дейностите за учене и преподаване в Познан, Полша уцастваха двама учители.
По време на срещата бе проведено обучение за работа с eTwinning и Calameo, лекции и семинари в университета, създаден бе въпросник за здравословния начин на живот, обсъдено би съдържанието на книгата, даде се оценка на първата година на проекта.

Дейности през юли-септември 2018 г.

Започна подготовката на втората част на книгата, посветена на националните спортове. Преведен бе на български въпросникът за здравословния начин на живот. Той бе проведен с 20 ученици и 10 учители. Наша отговорност е обобщаването на отговорите и презентиране на резултатите на срещата в Букурещ от 7 до 13 октомври.
След срещата ще бъде завършена и издадена брошурата за първата година на работа по проекта.

Дейности за учене и преподаване с участието на 4 ученици в Букурещ, Румъния – октомври 2018 г.

Ето какво споделя Теменужка Аспарухова, един от ръководителите на групата:

„Бяхме тържествено посрещнати в училището,к ъдето се срещнахме с всички партньори по проекта и  бяхме запознати с историята на училището, бяхме виртуално разходени из Букурещ, а също така  ни бяха представени честванията по случай 100-годишния юбилей на Румъния. Бяхме запознати с резултатите от въпросника за здравословния начин на живот, имаше кратък филм и игри. Всяка държава представи по една игра. Разгледахме сградата на училището, посетихме учебни часове.

Много впечатляващо и полезно бе работното ателие, по време на което направихме гигантска хранителна пирамида. Нашите ученици имаха възможност да изрязват, оцветяват и работят заедно с останалите деца.

Срещнахме се с известна личност с големи постижения в спорта. Учениците имаха възможност да задават въпроси. Беше им изнесена лекция за здравословното хранене и ползите от спорта и това да си активен.

Нашите ученици взеха и участие в забавно състезание по плуване в басейн с олимпийски размери. Като част от културната програма, посетихме замъка Бран и Синая, както и парламента в Букурещ.

Бяха дискутирани бъдещи за изпълнение дейности по проекта, бе направена равносметка на изпълнените до тук както и бе осъществена обмяна на опит между колегите партньори от различни държави и училища. Учениците обогатиха знанията си по английски език и се запознаха с румънската култура и техния начин на живот.Те са разбираха отлично със своите връстници от другите държави, общуваха, играеха и се забавляваха заедно.

Срещата беше изключително ползотворна с много и разнообразни дейности всеки ден“.

Снимките говорят:

Транснационална проектна среща в Истанбул – Турция, 11 – 13 март 2019 г.

На срещата бяха обсъдени предстоящите дейности – издаването на електронната книга, оценката на проекта, следващата и последна среща – спортен лагер в Португалия с участието на по 4 ученици от всяка участваща страна. От наша страна участие взеха директорът на училището и координаторът на проекта:

ОТВОРЕН ДЕН – 30 април 2019 г.

Учителите и учениците от ОУ „Любен Каравелов” – Видин решиха да посветят 30 април 2019 г. на спорт и игри. Преди това разучихме игрите, споделяни от нашите партньори в проекта „Националните игри и спортове ни обединяват” по време на мобилностите в техните училища, както и в общата ни книга. Въпреки че пролетта ни изненада с дъжд, учениците и учителите играха и показаха пред други съученици и колеги полските, португалските, румънските, словенските и турските игри. С голям ентусиазъм направихме този ден много специален ден на спорта, споделянето, приятелството и здравословния начин на живот.

1-седмичен ученически лагер:  ученически обмен в Португалия – май 2019 г.

Финалната проектна среща се състоя в слънчево Порто – ученически обмен, в който участваха 4 момичета и 3-ма учители от нашето училище.

Срещата беше много емоционална и полезна, защото споделихме всичко научено и направено по проекта заедно – учители и ученици. Заедно играхме традиционните си спортове, заедно разучавахме споделените в книга национални игри. 

Направихме равносметка, отразихме впечатленията си в анкета. Учениците имаха невероятния шанс да живеят в приемни семейства и отблизо да се запознаят с ежедневния бит на хората, храната, начините за отдих и труд.

Порто ни подари прекрасно време и щедро ни разкри старинната си красота. За пореден път се убедихме, че възможността да пътуваме и да споделяме с хора от цяла Европа, която ни се предоставя със средствата по Програма „Еразъм+“ на ЕС, ни прави повече европейци, сближава ни с всички наши партньори, обогатява ни.

 

Всички продукти, създадени по проекта са достъпни на страницата на проекта. 

Един от най-важните продукти е нашата обща книга „Националните игри и спортове ни обединяват.

Тя бе преведена на български и  вече излезе от печат:

FINAL BOOK