„Защита и безопасност във виртуалния свят“ във Видин

EU flag-Erasmus+_vect_POS

От 22 до 26 октомври 2016 г. учителите и учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Видин бяха домакини на проектна среща (дейности за учене, преподаване и обучение) по проект „Защита и безопасност във виртуалния свят“, финансиран от Програма „Еразъм+“ на ЕС. Проектната среща е четвърта по ред. В нея взеха участие 13 възрастни – учители и служители от Гърция, Кипър, Полша, Португалия и Турция, както и 5 полски ученици. Програмата на срещата беше наситена със събития, чиято цел беше да се покаже, че животът във виртуалния свят може да има алтернатива – игри, образователни екскурзии,  работни ателиета на открито.

На 23.10.2016 г. проектната група участва в интерактивно обучение за опасностите в Интернет, проведено от Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет – София.

Специално нает екскурзовод показа на гостите забележителностите на столицата, след което групата отпътува за Видин. Полските деца бяха настанени в приемни семейства, в които бяха радушно приети, а после – и изпратени с много подаръци.

На 24 октомври групата бе посрещната с хляб и мед в училището от директора г-жа Любка Найденова. Децата от начален етап по идея на Зорница Виденова бяха подготвили  табла с приветствието „Добре дошли!“, изписано на английски език и на родните езици на партньорите. Този мил жест бе високо оценен и всички пожелаха моментът да бъде запечатан на обща снимка. Изготвените от учениците от IV клас постери презентираха важни факти за всяка от страните участнички в проекта. Любезно – с песни, демонстрация на знания, приветствия на английски език и подаръчета – бяха посрещнати гостите и в класните стаи.

Програмата продължи с вълнуваща презентация за България, Видин и нашето училище, подготвена и представена от Колетка Павлова и учениците от IIIг клас в Музея на образованието. След нея координаторите от седемте институции се събраха да обсъдят напредъка на проекта, а  останалите учители и ученици участваха в интерактивна игра „Какво да правя и какво да не правя в Интернет“ върху винила, специално предоставен ни след участието в Националната кампания за безопасен интернет, организирана в училището от Теленор и Национален център за безопасен интернет.

След обяд показахме на гостите най-хубавите места от нашия град. Позлатените от есента липи в крайдунавския парк предизвикаха всеобщо възхищение.

На 25 октомври учителите наблюдаваха открит урок по безопасен интернет, представен от Галина Панкова и ученици от VII б клас. Учениците участваха в арт работилница, подготвена от г-жа Наталия Тодорова, по време на която изработиха моливници, които си взеха за спомен от нас.

След това под ръководството на Мария Митева и три талантливи седмокласнички от отбора на киберскаутите всички участваха в ателие за народни танци, по време на което разучиха няколко български народни хора.

Следобеда посветихме на приказно красивата пещера Венеца, а Белоградчишките скали за наше съжаление бяха обгърнати с плътна, непрогледна мъгла.

Удовлетворени от наситената програма и затвърдили приятелството си, вечерта се включихме и в празничната програма по случай Деня на Видин.

[Not a valid template]

Галина Нетова,
Заместник-директор и координатор на проекта